Terug

Keuzehulp sticks

Welke hockeystick kies je bij Hockeypoint.nl :

Hockey speel je met een stick. Die stick heeft door de eeuwen heen nogal een ontwikkeling doorgemaakt. In de 19e eeuw bestonden er nog veel verschillende varianten hockeysticks. De Schotten gebruikten een ronde stick met een kleinere kromming bij hun Shinty spel. De Ieren gebruikten bij het Hurling een stick met twee platte zijden. Een soortgelijke stick werd ook in Nederland tot 1926 gebruikt. De huidige hockeystick is afkomstig uit Engeland en beïnvloed door het cricket. Ook daar is één kant van de bat plat en één kant bol en daarmee onbruikbaar.

Hout of kunststof ?

Tot vrij recent was hout het belangrijkste materiaal om een stick van te maken. Sinds een jaar of tien zijn ze vrijwel allemaal van kunststof. Alleen kindersticks worden nog van hout gemaakt, vaak versterkt met kunststofvezels. Hout staat echter nog steeds garant voor het beste balgevoel. Daarom beginnen kinderen hun hockeycarrière met een houten hockeystick. Zaalhockeysticks zijn wel nog steeds vervaardigd van hout. Ze zijn ook een stuk lichter dan veldhockeysticks. Wil je persoonlijke uitleg welke stick voor jou het beste is dan bel onze klantenservice ( 045-5353970 ) zij helpen jou graag.

Regels voor een stick

Er gelden vier regels waar een hockeystick volgens de officiële reglementen aan moet voldoen:

  1. De kromming: de kromming van de stick mag maximaal 25 mm zijn.
  2. De krul: er zijn geen regels voor de krul zelf. Maar de omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn.
  3. Het gewicht: een stick dient tussen de 340 en 737 gram te wegen
  4. De lengte: de maximale lengte van een stick is 105 cm (41 inch).

Wat kost een stick?

Hockeysticks variëren in prijs van twee tientjes tot honderden euro’s. Voor een recreatieve hockeyer is het niet nodig te diep in de buidel te tasten. Vanaf 70 euro heb je bij Hockeypoint.nl al een heel goede volwassenen composite stick.

Tips voor de aanschaf van een stick

  • Ben je een beginner? Kies dan voor een standaard stick die niet te stug is met een minimale kromming.
  • Wat is je positie in het veld? Verdedigers kiezen vaak voor een wat zwaardere en stuggere stick dan aanvallers, die weer meer gaan voor lichtere soepelere sticks.
  • Let op de vorm van de krul. Hoe kleiner de hoek, des te wendbaarder de stick. Ook bij het kiezen van de vorm van de krul is je positie op het veld van belang.
  • Krijg je garantie op je stick? De meeste sticks hebben een garantieperiode van 2 maanden, houten sticks kennen geen garantie. Wil je meer weten over garantie of de aanschaf van een stick ? Chat met ons op de site, mail ons [email protected] of bel ons en wij geven graag een persoonlijk advies : 045-5353970.

Sticklengte

Online een stick uitzoeken is makkelijker dan je denkt. Volg een paar simpele stapjes en je komt altijd op de juiste stick uit. En zou je onverhoopt toch de foute keuze gemaakt hebben, dan stuur je 'm toch net zo makkelijk terug. Het kiezen van de juiste sticklengte is erg belangrijk. Wanneer er met een te lange of te kort stick gespeeld wordt kan dit negatieve invloed hebben op het lichaam van de speler. Daarnaast kan dit ook invloed hebben op de ontwikkeling van de techniek, let daarom dus goed op de lengte. De maat van een hockeystick wordt altijd weergegeven in inches. In de jeugd hockeyen de spelers tot aan een lengte van 36 inch, hierna volgt de volwassen lengte met in de regel 36,5” als maximale lengte.

Op welke twee belangrijke punten moet je letten bij het opmeten van de correcte sticklengte voor jeugdspelers;

– De stick mag nooit boven de navel uitsteken.
– De stick mag nooit onder het heupbot komen.

Zorg er altijd voor dat je stick aan deze twee punten voldoet.

(LET OP! Dit geldt alleen voor jeugdsticks, bij volwassensticks is dit niet meer aan de orde.)

Zo meet je de juiste lengte:

1: Draag jouw hockeyschoenen (deze zijn iets hoger dan jouw normale schoenen)

2: Ga rechtop staan

3: Meet vanaf de grond de afstand tot aan de onderkant van de navel.

4: Zet het aantal centimeters om in inches en je hebt de lengte van de stick, bij twijfel kies dan altijd voor de kleinere stick van de twee.

Sticklengte in Inches Sticklengte in Centimeter
24 61 CM
25 63 CM
26 66 CM
27 69 CM
28 71 CM
29 74 CM
30 76 CM
31 79 CM
32 81 CM
33 84 CM
34 86 CM
35 89 CM
36 91 CM

36.5 Standaard volwassenen lengte

93 CM Standaard volwassenen lengte

37.5 voor deze lengte kies je pas als je speciaal advies hebt ingewonnen 95 CM
38.5 voor deze lengte kies je pas als je speciaal advies hebt ingewonnen 98 CM

 

Hockeypoint......gets you playing!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »